30 Ağustos 2021

Kapıda Ödeme Uygulamasının Avantaj ve Dezavantajları

Feyza Uzun
| Blog
Kapıda Ödeme Uygulamasının Avantaj ve Dezavantajları

E-ticaret siteleri tarafından kişilerin güvensizlik sorununu ortadan kaldırmak ve rahatça alışveriş yapabilmelerini sağlamak için ortaya koyulan kapıda ödeme sistemi, kredi kartı bilgilerinin güvenliğinden endişeli olan potansiyel müşterileri harekete geçiren bir etken olmuştur. Her ödeme sisteminde olduğu gibi kapıda ödeme uygulamasının avantaj ve dezavantajları da yok değil. Bu yazımızda e-ticaret şirketleri tarafından kullanılan ve müşteri ile güven ilişkisini sağlamada önemli bir adım olan kapıda ödeme uygulamasının avantaj ve dezavantajları hakkında konuşacağız.

Kapıda Ödeme Yönteminin Avantajları

- Satıcı için Avantajları

E-ticaret hayatımıza girdiğinden beri e-ticaret şirketleri için aşılması gereken en zor engel kuşkusuz güven sorunudur. Zaman içerisinde e-ticaret şirketleri bu sorunu aşmanın türlü yollarını deneseler de hiçbiri kapıda ödeme uygulamasının yerini tutamadı. Bu bağlamda kapıda ödeme sisteminin satıcı için en büyük avantajı, müşterinin hem kredi kartı bilgilerinin güvenliğini konusunda endişe duymasını engellemek hem de kredi kartı olmayan potansiyel müşterilerin de bu hizmeti kullanarak e-ticaret ekosistemine dahil olmalarını sağlamaktır. Farklı yazılarda e-ticaret şirketlerinin mevcut müşterinin tekrar alışveriş yapmasını sağlamak üzere çalışmalar yaptığından bahsetmiştik. Güven sorunu nedeniyle e-ticaret sitelerinden alışveriş yapamayan potansiyel müşterileri ekosisteme dahil etmek ve onlara kapıda ödeme seçeneği sunmak, kişilerin bir sonraki ihtiyaçlarını da aynı yolla satın almalarının önünü açacaktır.

- Alıcı için Avantajları

E-ticaret ile fiziksel mağazaları birbirinden ayıran pek çok etken bulunur. Fiziksel mağazada bir ürünü görebilir, dokunabilir ve buna göre karar vererek güvenli bir şekilde alışveriş yapabilirsiniz. E-ticarette ise ürünler dijital ortamda olduğundan seçim işlemi web sitesinde yer alan fotoğraflar incelenerek yapılır. Ürünü yakından görmek ya da dokunmak gibi şeyler e-ticaret platformlarında geçerli değildir. Yine ödeme işlemi sırasında kullanılan kredi kartına ait bilgilerin güvenliği de müşteri için bir soru işaretidir. Kapıda ödeme uygulaması sayesinde ürün müşterinin kapısına kadar gider. Müşteri ürünü orada inceleme, kontrol etme ve güvenli bir şekilde ödeme yapma ya da yapmama şansına sahiptir. Bu durum, müşterinin güvenlik endişelerini sonlandırarak alışveriş yapması için teşvik eder.

Kapıda Ödeme Yönteminin Dezavantajları

- Satıcı için Dezavantajları

Kapıda ödeme sistemi daha çok müşteri açısından avantajlı bir uygulamadır. Satıcı için dezavantajları ise genel olarak;

- Siparişten sebepsiz vazgeçilmesi,

- Sipariş edenin rüştünü ispat etmemiş olması ve eğlence amaçlı sipariş vermesi,

- Sipariş verilen ürünün yanlış kişilere teslim edilmesi ve bu nedenle iptal edilmesi,

- Yanlış teslimat bilgileri nedeniyle teslim edilemeyen kargo sorunları,

- Kapıya kadar giden ürün için ödenmesi gereken tutarın ödenmemesi nedeniyle siparişin iptal olması,

- Gönderilen ürünün müşteriyi tatmin etmemesi nedeniyle siparişin iptal edilmesi,

Ve buna benzer pek çok sorun nedeniyle satıcı ciddi zararlara uğrayabilmektedir.

- Alıcı için Dezavantajları

Kapıda ödeme uygulaması genellikle taşıyıcı kargo şirketleri tarafından yönetilmektedir. Aracı kurum gibi çalışan kargo şirketleri, kapıda ödeme uygulaması için ek ücret talep etmekte ve bu ücret alıcıya yansımaktadır. Alıcı bu işleme ait bedeli siparişi oluşturduğu ekranda görmekte ve onaylamaktadır. 

Ödeme yönteminden bağımsız olarak sipariş edilen ürün kargo ile adrese geldiğinde, eğer adreste ilgili kişi bulunamazsa şubeye götürülür. Her kargo şirketinin kendi politikasına bağlı olarak ürün şubede bekletilir ve yine teslim alınmazsa satıcıya iade edilir. Bu durumda alıcı, ihtiyaç duyduğu ürünü tekrar sipariş etmek ve geçen ekstra süreye katlanmak zorunda kalır.

Türkiye’nin ilk ve tek e-ticaret ERP yazılımı olan Comwize, sunduğu çeşitli ödeme alt yapılarının yanı sıra kapıda ödeme uygulamasını da desteklemektedir. 

Kapıda ödeme uygulamasının avantaj ve dezavantajları konusunda ihtiyaç duyabileceğiniz bilgileri paylaşmaya çalıştık. Siz de Comwize ile tanışmak isterseniz, lütfen bizimle iletişime geçiniz.