30 Temmuz 2021

E-Ticarette Pazarlama Yöntemleri

Barış Dur
| Blog
E-Ticarette Pazarlama Yöntemleri

E-ticaret ile uğraşan şirketlerin belki de yaptıkları en büyük hata; e-ticaret sitelerini kurup ürünlerini satışa sundukları andan itibaren doğru pazarlama stratejileri belirleyerek buna uygun hareket etmemeleridir. E-ticarette pazarlama yöntemleri satılan ürüne, satıcının lojistik gücüne, satış kanallarının ve ödeme yöntemlerinin çeşitliliğine ve fiyat politikası gibi pek çok farklı etkenden etkilenerek ortaya çıkar. E-ticarette pazarlama yöntemleri çok çeşitli ve farklı uygulama alanlarına sahipken, doğru yöntemi tespit etmek ve uygulamak için doğru adımlar atılmalıdır. Bu noktada size sunabileceğimiz çeşitli ipuçları var. Bunlar ise;

Kişiselleştirme: Her kullanıcı kendi içinde özel bir alışveriş alışkanlığına sahiptir. Bu nedenle her müşterinin profilini, davranışlarını ve geçmişteki deneyimlerini doğru şekilde analiz ederek kişiye özel ürünler sunabilirsiniz.

E-posta yoluyla yeniden pazarlama (re-marketing): E-ticaret ile uğraşan şirketler için en önemli husus şüphesiz müdavim bir kitleye sahip olmaktır. Bu nedenle geçmişte web sitenizi kullanarak ürün satın almış kişilere zaman zaman kampanyalar, yeni ürünler ve hatırlatma e-postaları göndererek sitenizden tekrar alışveriş yapmalarını sağlayabilirsiniz.

E-posta promosyonları: Web siteniz üzerinde oluşturduğunuz e-mail formu sayesinde topladığınız e-postalara, kullanıcıların izinleri dahilinde e-postalar gönderebilirsiniz.

Çevrim içi reklamlar yoluyla yeniden pazarlama: Satmakta olduğunuz ürünlere ait arama yapmış kullanıcıları hedefleyerek çeşitli dijital mecralarda reklam gösterimi sağlayabilirsiniz. Bu sayede ürünlerinizi almaya hevesli olan kitleye ulaşma şansınız artar.

Açılır pencere (pop-up) teklifleri: Kişinin geçmiş alışverişlerine ve güncel sepetindeki ürünlere tamamlayıcı diğer ürünleri pop-up pencere içinde sunarak alışveriş hacmini artırabilirsiniz.

SMS reklamları: Daha önce sms ile reklam gönderimine izin veren kullanıcıları çeşitli kanallardan edindiğiniz telefon numaraları üzerinden kendi ürün ve kampanyalarınız hakkında bilgilendirebilirsiniz.

Üyelere özel: Kişileri alışveriş yapabilmeleri için e-posta, telefon ya da sosyal medya hesapları aracılığı ile üye olmaya teşvik edebilirsiniz.

Açılır pencereden sohbet: Potansiyel müşterilerin akıllarındaki soruları anlık olarak sorabilecekleri bir ortam sunmak satışlarınızı hızlı bir şekilde artırabilir.

Müşterilerinize Saygı Duyun

Pazarlama dünyası bazı durumlarda gaddar olabilir. Kişilerin özel hayatlarına müdahaleye kadar ulaşabilen durumlar yaşanmıyor dersek yanılırız. Bu bağlamda fark yaratmak isteyen bir e-ticaret şirketi, müşterileri ile saygı temelli bir iletişime sahip olmalıdır. Kişisel bilgilerini sizinle paylaşan kişilere gönderdiğiniz e-posta ve sms mesajlarında kullanacağınız dil, hitap şekli ve gönderim sıklığı çok önemlidir. Doğum günü ve benzeri günlerde hem kendinizi hatırlatan hem de müşterinize kendini özel hissettiren kısa mesajlar, kişi ile marka arasında duygusal bağlar kurmakta oldukça faydalıdır.

Tüketici – Pazarlama Dengesini Gözetin

E-ticarette pazarlama yöntemlerinde elde edilen geçmiş verilerin ve trendlerin analiz edilerek yeni stratejiler geliştirilmesi gereklidir. Bu bağlamda ortaya koyacağınız stratejik pazarlama ürün ve hizmet odaklılığın yanı sıra müşteri odaklı da olmalıdır. Bu kazan – kazan durumu müşterinizi anlık olarak, sizi ise uzun vadede mutlu edecek sonuçlar doğurabilir.

Pazarlama araçlarınızı yönetirken faydalı olabilecek bazı ipuçlarını ele alalım:

Web Analizlerini İnceleyin

Günümüzde çok derin analiz araçları ile müşterilerin davranışlarını kolayca analiz edebilme gücüne sahibiz. Bu analizler, geri bildirimlerin yanı sıra başarıya ya da başarısızlığa neden olan konuları tespit etmekte oldukça önemli sonuçlar verir.

Testler Yapın

Belirlenmiş stratejilerinizi henüz uygulamaya geçmeden A/B testi gibi testlerle sorgulayarak hangi stratejinin satın alma davranışını daha fazla etkilediğini gözlemleyin.

E-posta Üyelerinize Sorun

E-posta ile üyelerinizden geri bildirimler alın. Bu bildirimler reklam sıklığı, kampanyaların oylanması ve daha pek çok değişik konuda olabilir.

Alternatif Sunun

İletişim kanallarınızı çeşitlendirin ve tercihi müşterinize bırakın. 

Anketlerden Yararlanın

Pazarlama taktiklerinizin müşteri tarafındaki sonuçlarını test edecek anketler hazırlayarak müşterilerinizin bu anketlere katılmalarını sağlayın. 

E-ticarette pazarlama yöntemlerinde en temel konu yazımızda da okuduğunuz gibi iletişimdir. Kişisel verilerin doğru bir şekilde saklanması ve gerekli durumlarda tüm müşterilerinize sms ya da eposta göndermek gibi işlemleri Comwize ile ek servisler aramadan, kolaylıkla yapabilirsiniz.