17 Mayıs 2021

E-Ticarette Pazarlama Stratejisi

Feyza Uzun
| Blog
E-Ticarette Pazarlama Stratejisi

 

Konu e-ticaret olunca her geçen gün genişleyen ve rekabetin buna bağlı olarak kızıştığı bir ortama hazırlıklı olmak ve bu ortamda başarıyı yakalamak için çeşitli stratejiler geliştirmek gereklidir. E-ticarette pazarlama stratejisi pek çok faktörü göz önünde bulundurarak ortaya koymak zorunda olduğumuz, çeşitli zaman periyotlarında da güncellememiz gereken yol haritalarıdır.

Günümüzde e-ticaret sektöründe başarılı olmak isteyen firmaların en önemli çalışmaları kuşkusuz strateji üzerinedir. Hemen hemen her gün ürün ve hizmetlerini e-ticaret pazarına açan işletmeler, sadece doğru strateji planlaması yapmadıkları için başarısız olmaya devam ediyor. Bu yazımızda e-ticarette pazarlama stratejisi oluştururken göz önünde bulundurmanız gerekenleri adım adım açıklamaya çalışacağız.

Şirket Hedeflerinizi Belirleyin

Şirketinizin bugünden başlayarak bir yıl sonraki hedefi nedir? Bunu açık ve net biçimde ortaya koyduğunuzda stratejinizi belirlemek için ana çizgiyi de belirlemiş olursunuz. E-ticarette pazarlama stratejisi size bir yol sunar ama bu yolun sonu nereye varmalıdır? İşte vermeniz gereken en önemli cevap budur. Montaigne’nin dediği gibi “Hedefi olmayan gemiye, hiçbir rüzgâr yardım etmez.”

Hedef Kitlenizi Belirleyin

E-ticarette pazarlama stratejisi geliştirirken kitlenizi belirlemek henüz ürün tasarımı ile başlayan bir süreçtir. Ürün tasarımı aşamasında hedef kitlenizi belirlemeniz, ortaya koyacağınız ürünü şekillendirmekte size yardımcı olur. Bununla beraber strateji belirlerken kitlenizi demografik bilgileri, ilgi alanları, gelir ve maddi durumları, medeni halleri ve alışveriş alışkanlıkları gibi özelliklerine göre bölümlere ayırdığınızda geriye kalan, her bir bölüm e-ticarette pazarlama stratejinizi belirlemek ve çeşitlendirmek için kullanabileceğiniz mükemmel veridir.

Rakip Firma Analizleri

Hedef kitlenizi belirlediğinizde o kitleye sizden önce hitap etmiş rakiplerinizi analiz edin. E-ticarette rekabetin yüksek, şartların çetin olabileceğini bilerek ve rakiplerinizin sizinle aynı hedef kitleye sahip oldukları ürün gruplarında ne gibi çalışmalar yaptıklarını inceleyin. Yapacağınız analizin içeriğinde daha önce denenmiş ve başarıya ulaşmış stratejiler de mutlaka yer vermeyi ihmal etmeyin.

Nasıl Bir Marka Algısı Yaratacağınıza Karar verin

Her başarılı şirketin zaman içerisinde müşterilerinde yarattığı bir algı vardır. Kimi firma ürünlerinin sağlamlığı ile öne çıkarken bir diğeri ise müşteri deneyimi ve desteği konusunda öne çıkmaktadır. Peki siz hangi kategoride olmak istiyorsunuz? Öne çıkaracağınız ürün ve müşteri algısında ortaya koyacağınız şirket profiline karar verin.

Pazarlamaya Ne kadar Bütçe Ayıracaksınız?

Strateji üretirken pazarlama faaliyetleri için harcanmak üzere bütçe belirlemelisiniz. Ürün ya da hedef kitle bazlı yapılacak tüm faaliyetleri bu bütçe ile yöneteceğinizi unutmayın. Pazarlama bütçeleri genellikle yıllık olarak hazırlanır ve nasıl yönetileceği strateji planının bir parçası olarak belirlenir.

Pazarlama Takviminizi Hazırlayın

E-ticarette pazarlama stratejileri dönemsel indirim ve kampanyaları da kapsar. Yılın hangi döneminde indirim ya da kampanya yapılacağını stratejinizin önemli bir parçası olarak görmelisiniz. Ve bu ürün ve kampanyalar doğru zamanlama ile yapılmalıdır. Daha detaylı bir örnek vermek gerekirse; Ocak ayında deniz şortlarında indirim şeklinde bir kampanyaya pek rağbet göremeyebilirsiniz.

Hangi Kanallarda Aktif Olacaksınız?

Pazarlama stratejinizi geliştirirken, faaliyetlerinizi hangi kanallarda yapacağınıza da karar vermelisiniz. Tabii bunu yapmak için öncelikle belirlediğiniz hedef kitlenizin hangi mecralarda daha aktif olduklarını da analiz etmelisiniz. Dijital pazarlamada trend haline gelen sosyal medya pazarlaması ya da arama motoru pazarlaması gibi platformlara yönelirken yaptığınız analize uygun şekilde hareket etmelisiniz.

Türkiye'nin İlk ve Tek E-Ticaret ERP Yazılımı Comwize ile ürünlerinizi kolayca dijital dünyada satabilirsiniz. Bunu yaparken de size sunulan modül ve hizmetler sayesinde başarıya bir adım daha yaklaşırsınız.