15 Ocak 2021

Trendyol Mağaza Açma Rehberi

Yunus Tıraş
| Blog
Trendyol Mağaza Açma Rehberi

Teknolojinin gelişimi ile satın alma alışkanlıklarımızda da köklü değişimler yaşandı. Bu değişimin meyvelerinden en önde geleni kuşkusuz Trendyol. E-ticaret ile uğraşan ve uygun şartları sağlayabilen her şirketin satış yapabildiği platformun 25 milyon üyesi ve aylık 50 milyon ziyaretçisi bulunmaktadır. Bu kadar geniş bir müşteri ağına sahip olmasına rağmen düzenli reklam yayınlayan, kurduğu lojistik alt yapı sayesinde ürünleri müşterilerine kendi ulaştıran şirket, Türkiye’nin Amazon’u olma yolunda hızla ilerlemektedir. Çok geniş bir ürün yelpazesini müşterilerine sunan platformda elektronikten gıdaya kadar pek çok ürün bulunmaktadır. Bu da e-ticaret ile uğraşanlar için Trendyol’u vazgeçilmez bir aktör haline getirmektedir.

Trendyol’da Kimler Mağaza Açabilir?

Trendyol’da mağaza açmak ve ürün satışı yapabilmek için şirket olma şartı aranmaktadır. Şahıs ya da sermaye şirketi farkı olmaksızın vergi mükellefi olan tüm tüzel kişiler mağaza başvurusu yapabilir.

Mağaza Başvurusu Nasıl Yapılır ?

Trendyol tarafından belirlenen özelliklere sahipseniz ve aşağıdaki bilgi ve belgeleri karşılayabiliyorsanız Trendyol web sitesi üzerinde bulunan Satıcı Başvurusu sayfasına gittiğinizde karşınıza bir form çıkmaktadır. Bu formu doldurup göndererek başvurunuzu yapabilirsiniz.

Trendyol Mağaza Açmak İçin Hangi Bilgi ve Belgeleri İstiyor?

Trendyol mağaza başvurusu yaparken doldurduğunuz formda aşağıdaki bilgileri istemektedir ; 

1. Şirket ticaret ünvanı
2. Şirket türünüz
3. Vergi kimlik numaranız
4. Ticari sicil numaranız
5. Satış yapılacak kategoriler
6. Ad soyad
7. E-posta adresiniz
8. Cep telefonu numaranız
9. Başka sanal pazar yerlerindeki veya kendi e-ticaret sitenizin linkleri
Başvuru formu doldurulurken istenen bu bilgilere ek olarak aşağıdaki belgeler de istenmektedir ;
1. Faaliyet Belgesi,
2. Vergi Levhası,
3. İmza Sirküleri,
4. Ticaret Sicil Gazetesi 

Bu bilgi ve belgeleri karşılayamıyorsanız başvuru yapsanız bile kabul edilmeyecektir.

Başvurum Ne Zaman Sonuçlanır?

Başvurunuzu tamamladıktan sonra başvurunuzun onay sürecini başlatmış oluyorsunuz. Bu süreç sizin sunduğunuz bilgi ve belgelerin doğruluğu ve yeterliliği ile onay biriminin yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Başvurunuzun onaylanması durumunda belirttiğiniz iletişim bilgilerinden sizinle iletişime geçerek mağaza açılışı için gereken bilgiler tarafınıza bildirilir.

Avantajlar

Trendyol gibi yoğun müşteri trafiğine sahip bir e-ticaret platformunda mağaza açmanın çeşitli faydaları bulunur. Bunların içerisinden en önemli olduğunu düşündüklerimizi paylaşmaya çalıştık. 

1. Hazır müşteri kitlesi : Trendyol uzun yıllardır sürdürdüğü e-ticaret faaliyeti nedeniyle yüksek tanınırlığa sahip bir platformdur. Her 4 kadından 3’ü tarafından günde en az 1 defa ziyaret edilen platformun 25 milyon civarında üyesi ve aylık 50 milyon defa ziyaret edildiği düşünüldüğünde size sunacağı müşteri potansiyeli muazzam olabilir.
2. Marka bilinirliği : Trendyol üzerinde mağaza açarak satış yaptığınızda, satışlarınızla paralel olarak marka bilinirliğini de artacaktır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi aylık elli milyonu bulan ziyaretçinin bir kısmına kendinizi kolaylıkla tanıtabilirsiniz.
3. Ürün Tanıtımı : Mağaza açtığınız andan itibaren ürünleriniz tüketicinin karşısına çıkartılır. Bu bağlamda sunduğunuz her ürünü tüketiciye tanıtma şansına sahip olursunuz.
4. Reklamlar : Trendyol hemen hemen her dönem reklamlarını tüm mecralarda göstermektedir. Normal şartlarda çok ciddi bütçeler ile reklam yaparak müşteri çekmek zorunda kalırsınız ama Trendyol bu işi de üstlenmektedir.

Dezavantajlar

1. Rekabet : Trendyol çatısı altında satış yapan çok fazla rakibiniz olacaktır. Ürünlerinizi öne çıkarmak ve rakiplerle rekabet etmek için ek ödemeler yapmanız gerekebilir.
2. Komisyon : Trendyol, sunduğu hizmetler için her mağazadan belli oranda komisyon almaktadır. Bu nedenle ürün fiyatlarınızı belirlerken ödeyeceğiniz komisyon tutarını yansıtmanız ya da karlılığından ödün vermeniz gerekir.
3. Marka Yaratmanın Zorluğu : Platform, marka, reklamlar ... Kısacası hemen hemen herşey Trendyol markası altında yürütülmektedir. Bu nedenle Trendyol çatısı dışında yine yalnız olduğunuz gerçeği ile platforma bağlı olduğunuz gerçeğini gözardı etmemelisiniz.