10 Mayıs 2021

E-Ticarette Ürün Geliştirme

Feyza Uzun
| Blog
E-Ticarette Ürün Geliştirme

E-Ticarette Ürün Geliştirme Nedir?

E-ticarette ürün geliştirme, yeni fikirler üreterek rakiplerinin önüne geçmek için bu fikirleri ürüne dönüştürme ve satışa sunma sürecine kadar geçen süreci kapsayan çalışmaların tamamıdır. Bu süreç kısaca fikrin oluşturulması ve prototipe dönüştürülmesi, AR-Ge ve üretim aşaması, geri bildirim toplanması, prototipin bu bildirimlere göre geliştirilerek seri üretime başlanması şeklinde özetlenebilir. Tüm bu süreçler tabiri caizse işin mutfağı sayılırken, bu çalışmalara paralel olarak fiyatlandırma ve pazarlama stratejileri de oluşturulmaktadır.

Ürün Geliştirme Neden Önemlidir?

Geliştirilen ve başarıyla piyasaya sürülen her ürün yeni bir pazar, her pazar şirketlerin satış hanelerine yazılan bir artı ve her başarılı ürün rakipler arasından öne çıkmak için yeni bir şans demektir. Bu bağlamda rekabette bir adım önde olmak, pazar payını geliştirmek, yeni kitlelere ulaşmak ve çözüm sunan bir şirket haline gelmek için hemen hemen tüm köklü şirketler ürün geliştirme üzerinde durmadan çalışırlar. Bunun en güzel örneklerinden biri ise günümüzde hemen herkesin bildiği Apple firmasıdır. 1997 yılında iflasın eşiğine gelen şirket ortaya koyduğu yeni teknolojiler sayesinde bugün piyasa değeri 1 trilyon doları geçen ilk şirket konumundadır. Apple geliştirdiği iMac, iPod ve iPhone ürünleri ile rekabet ettiği tüm sektörlerde hala zirvedeki yerini korumaktadır. Bu başarıyı her ürün grubunda geliştirdiği yeni ürünler sayesinde devam ettirebilmektedir.

E-Ticarette Ürün Geliştirme İpuçları

Müşteri Geri Bildirimlerini Önemseyin

Geliştirip piyasaya sürdüğünüz bir ürünün uzun süreli başarı yakalamasını istiyorsanız, o ürünü satın alan müşterilerinizin ürün hakkındaki görüşlerini önemsemek zorundasınız. Zira üretim bandında her ne kadar test yaparsanız yapın son kullanıcı tarafından görülen hataların pek çoğunu yakalayamayabilirsiniz. Tüketiciden gelen geri bildirimler sayesinde ürünlerinizi geliştirmeye devam ederek 6 sigma yaklaşımına uygun bir ürün geliştirme süreci gerçekleştirme şansına da sahip olursunuz.

Rakip Firma Ürünlerine Yapılan Yorumları da Takip Edin

Geliştirdiğiniz ürünle benzer üretilmiş ürünlere yapılan yorumları da takip edin. Nitekim o yorumlar içerisinde tüketicinin ürünü neden tercih ettiğini, ürüne sahip olduktan sonra yaşadığı süreci ve ürünün tüketici perspektifinden tam bir incelemesini de bulabilirsiniz. Bu sayede rakiplerinizin ürün geliştirmede düştükleri hataları önceden belirleme ve bu hataları kendi ürününüzden kolaylıkla bertaraf etme şansına da sahip olursunuz.

Ar-Ge Bütçenizi Oluşturun

E-ticarette ürün geliştirme henüz seri üretim başlamadan da pek çok maliyeti beraberinde getirir. Doğru ve başarılı ürünler geliştirmek için Ar-Ge, her üretim öncesi vazgeçilmez yardımcınızdır. Her başarılı ürünün arkasında başarılı Ar-Ge çalışmaları olduğu da bir gerçektir. Bu nedenle Ar-Ge çalışmaları için ciddi bir bütçe ayırmanızı tavsiye ederiz.

Ülkemizde son yıllarda yükselişe geçen Ar-Ge çalışmaları şirketiniz bünyesinde üretilen her ürün için ön hazırlık, planlama, geri bildirim analizi gibi çalışmaların yanı sıra üretim ve pazarlama alanında ürün maliyetlerini düşürecek fikirleri de ortaya koyabilir.

Prototip Oluşturma ve Kullanıcı Testleri

E-ticarette ürün geliştirme yaparken ortaya koyacağınız işlevsel bir prototip size ürünle ilgili detaylı bir veri analizi imkanı da sunar. Prototip sayesinde ürünün üretim sürecinin ve maliyetlerinin hesaplanması gibi önemli verileri elde ederken, ürünü kullanıcılar tarafından test edilecek şekilde hizmete sunabilir ve geri bildirimi toplayarak seri üretime geçmeden önce hata ve eksikleri de tespit edebilirsiniz.

E-ticarette ürün geliştirmek ciddi ve önemli bir süreçtir. Daha önemli olanı ise geliştirilen ürünün satış ve pazarlama çalışmalarıdır. Geliştirdiğiniz ürünleri satmak için bir platforma ihtiyacınız olduğunu ve bu platformu seçerken dikkat etmeniz gereken özelliklere pek çok defa değinmiştik. Comwize e-ticaret çözümü ile e-ticarette ürün geliştirmenin sonrasındaki tüm süreçleri yönetme imkanına sahip olabilirsiniz.