20 Kasım 2020

E ihracat Nedir? Neden E-ihracat?

Barış Dur
| Blog
E ihracat Nedir? Neden E-ihracat?

E-İhracat nedir?

Teknolojideki gelişmeler ticaretin de yeni bir boyut kazanmasını sağladı. Dijital kanallar üzerinden alışveriş kültürünü daha hızlı, kolay ve ulaşılabilir kılan e-ticaret, ülke sınırları dışına satış yapmanın da alt yapısını oluşturdu. Geçmişte ihracat yapmak için hedef ülkede distribütör ya da direk tüketicilere ulaşmak gerekirken, e-ihracat kavramı ile hayatımıza giren bu yeni sistem ile son kullanıcıya ulaşmak artık çok daha kolay. E-ihracat, dijital kanallar üzerinden diğer ülkelerdeki tüketicilere direk satış yapmayı sağlayan, nakliye, tahsilat ve bürokratik işlemlerde çeşitli kolaylıklara sahip gelişmiş bir e-ticaret yapısıdır.

İhracat ve E-İhracat arasındaki farklar nelerdir?

İhracat ile ilgili belki de en can alıcı kısım gümrükleme sürecidir. Süreç içerisinde en çok vaktinizi ayırmanız gereken, tüm adımları belli bir disiplin içerisinde takip etmeniz gereken ve vergi, harç gibi ödemeler ile masraflarınızı artıran da yine gümrükleme sürecidir. Bununla beraber gerek Türkiye’nin koyduğu kanunlar gerekse de gönderim yaptığınız ülkenin uyguladığı prosedür ve kanunları çok iyi analiz etmeniz gerekir. İhracat sürecinde yapacağınız en küçük bir hata, geri dönüşü çok ağır bedeller olarak karşınıza çıkabilir. E-İhracat ise çeşitli teşvik, yasal düzenleme ve hayatınızı kolaylaştıran pek çok iyileştirme sayesinde bildiğimiz ihracattan çok daha hızlıdır. Örneğin gümrükleme işleri normal ihracatta 2-7 gün sürerken, e-ihracatta bu süreç 24-48 saat aralığında neticelenmektedir. 

E-ihracat, yapılan düzenlemeler ile çeşitli vergi muafiyetleri ile desteklenmektedir. Ülkeden ya da bölgeden bölgeye değişiklik gösteren bu muafiyetler, belli bir bedele kadar yapılan e-ihracat için veri muafiyeti sağlamaktadır. Vergi muafiyetlerine ilişkin örnekleri aşağıda bulabilirsiniz: 

Avrupa Birliği : 22 EUR ve altı, Rusya, Belarus ve Kazakistan : 1000 EUR altı, Azerbaycan : 500 EUR altı, Ukrayna : 150 EUR altı, ABD ve Avustralya : 800 USD altı ve Körfez İşbirliği Ülkeleri : 270 USD altı bireysel siparişlerde gümrük vergisi ve KDV ödemesinden muaf tutulmaktadır.

E-ihracat avantajları nelerdir?

Son yıllarda ihracatın yerini hızla dolduran e-ihracat, şirketlerin kısa vadede kar yapma ve bilinirliklerini artırma gibi avantajlarının yanı sıra devletler tarafından da desteklenmektedir. Peki avantajlarını sıralamak istersek önde gelen avantajları nelerdir?

1- Geleneksel ihracat ile karşılaştırıldığında yatırım maliyetleri çok daha düşüktür.
2- Klasik ihracatta olduğundan farklı olarak banka teminat mektubuna ihtiyaç duymazsınız. Ödemeler online ödeme kuruluşları tarafından yönetilir.
3- Riskler minimum seviyededir. Konteyner ile gönderilen ürünlerde yaşanan sorunlar, satıcı için ciddi yükümlülükler getirmektedir.
4- Ulaşılabilirlik maksimum seviyededir. Dijital kanallar üzerinden yürütülen satış ve pazarlama operasyonu sayesinde müşterileriniz size daha kolay ulaşır, alışverişlerini her an yapabilirler.
5- Mikro ihracat olduğu için sertifika ve benzeri belgelerle uğraşmazsınız.
6- Devletin e-ihracat için teşvik ve destek düzenlemeleri vardır. Örneğin e-ihracat ile uğraşan bir firma KDV iadesi ile ödediği KDV tutarını iade almaktadır.
7- Sınırlara takılıp kalmazsınız. Tüm dünya sizin potansiyel müşteriniz haline gelir. 

E-İhracat için teslimat türleri nelerdir?

E-ihracat yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da teslimatın türüdür. Gümrük vergisinin taraflar arasında paylaşımı temelinde çalışan teslimat iki farklı teslimat türü vardır. Bunları kısaca açıklamak gerekirse, 

DDP : Gümrük vergileri ödenmiş teslimat olarak çevirisi yapılan bu teslimat türünde, alıcı tüm ödemeleri size yapar ve siz alıcı adına gümrük vergileri de dahil ödeyerek siparişi kendisine iletirsiniz. 

DDU : DDP’nin tersi olan DDU, gümrük vergisi ve harçların alıcı gümrüğüne ulaştığında hesaplandığı bir hizmet türüdür. Sipariş gümrüğe ulaştığında alıcı adına tüm harç ve vergiler fatura edilir, bu teslimat türünde tüm vergileri alıcı öder.

Yukarıdaki teslimat türlerini incelediğimizde müşteri deneyimi ve hızlı teslimat sağlamak için DDP teslimat türü ile çalışmak önemlidir. E-İhracat’ın getirdiği kolaylıklar ve muafiyetler göz önünde bulundurulduğunda tüm süreci yönetmek hem daha kolay hem de daha kazançlı olacaktır.