24 Mart 2021

Yurtdışına Ürün Satmak İçin Bilmeniz Gerekenler

Ali Nail Uzun
| Blog
Yurtdışına Ürün Satmak İçin Bilmeniz Gerekenler

E-ticaret platformları üzerinden satış yapanların işlerini büyütmek ve yeni pazarlara açılmak için merak ettiği konuların başında kuşkusuz yurtdışına satış gelmektedir. Yurt dışına ürün satmak gibi kapsamlı bir işe kalkışmadan önce merak ettiğiniz ve bilmenizde fayda gördüğümüz başlıkları derleyerek sizlere yararlı olmasını umduğumuz bu yazıyı hazırladık. 

Yurtdışına ürün ya da mal satmak tabii ki sadece e-ticaret ile gerçekleşmemektedir. Fakat e-ticaret dışındaki manuel yöntemler çok daha zahmetli ve kısıtlı kaldığından e-ticaret siteniz ile yurtdışına satış yapmak size pek çok avantaj sağlar.  Bu avantajları elde etmek için not defterinize kaydetmek isteyebileceğiniz başlıklar ise şu şekilde…

Yurt Dışına Satış Yapmak İçin Web Sitenizi Yerelleştirin

Yurtdışına ürün satışı yaparken ilk etapta müşteri portföyünüzün ana dilinde bir web sitesi ile işleri kolaylaştırmalısınız. Her ne kadar ortak dil olarak İngilizce, tüm dünyada kabul görse de hala İngilizce konuşamayan insanların sayısı oldukça fazla. Bu nedenle hedeflediğiniz ülkelerin ana dillerini destekleyen bir web siteniz olması, yurtdışına satış faaliyetlerinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Bununla beraber potansiyel müşterilerinizin sizinle iletişime geçmek isteyebileceği ve onlarla sağlıklı diyalog kurabilmek adına o dili konuşabilen çalışanlara sahip olmanın önemini de unutmayın. Günümüzün çeviri teknolojileri ne kadar başarılı olursa olsun, bu araçlara başvurmak kurumsal kimliğinize zarar verebilir.

Yurtdışına Satışta Pazarlama ve Reklam Kanallarını Öğrenin

Her ülke ve kültüre ait pazarlama mekanizmasının farklı işlediğini göz önünde bulundurmanızda fayda var. Yurtdışına satış yapmak için belirlediğiniz ülkenin dinamiklerini doğru analiz etmelisiniz. Örneğin bir ülkede gazete reklamları ile marka bilinirliğini artırabilirken, bir başka ülkede gazete reklamları yerine internet reklamları başarılı sonuçlar elde edebilmektedir. Bunun gibi özelleştirilmiş filtreler ile yurtdışına satış başarınızı artıracak pazarlama ve reklam stratejileri oluşturabilirsiniz.

Yasal Zorunluluklara Hakim Olun

Yurtdışına satış yaparken belki de en dikkat edilmesi gereken konu kuşkusuz satış yapılan ülkenin yasal yükümlülüklerini doğru bir şekilde öğrenmektir. Yurtdışına ürün satışı yaptığınızda hedef ülkenin vergi oranları, gümrük mevzuatları, taraflar arasında yapılacak sözleşmelerin içeriği gibi pek çok detayı öğrenmeli ve her satışınızda uygulamalısınız. Aksi taktirde gümrükte takılan ürünler, iade olması gereken ama bir türlü iadesi gerçekleşmeyen paketler, hedef ülke tarafından şirketinize kesilen cezalar ve daha pek çok olumsuzlukla karşılaşabilirsiniz.

Yurtdışına Mal Satmak İçin Ödeme Alt Yapınızı Uygun Hale Getirin

Bir e-ticaret ekosisteminin belki de en can alıcı noktası ödeme sistemidir. Müşteri bir ürünü beğendiğinde o ürünü sepetine ekleyerek satın alma işlemini başlatır, sonrasında ise kredi kartı bilgilerini ilgili forma girerek ödeme işlemini gerçekleştirir. Bu standart prosedürde dikkat edilmesi gereken husus ise ödeme altyapınızın hedef ülke bankaları ile anlaşmalı olup olmadığıdır. Çoğunlukla bir sorun teşkil etmese de bazı durumlarda ilgili ülke banka kartlarını engelleyen alt yapılar görmek mümkündür. Bu gibi sorunlar yaşamamak ve potansiyel müşterilerinizi elinizden kaçırmamak adına ödeme altyapısı sunan şirketin ilgili ülke kartları ile sorunsuz çalıştığını teyit etmenizde fayda var.

Kargo Lojistik Alt Yapınızı Oluşturun

Ürün satışı e-ticaret siteniz üzerinden kolaylıkla gerçekleşti, tebrikler! Bu noktadan sonra talep edilen ürünü paketleyerek alıcının adresine göndermek gibi sıradan bir adım kaldı. Ama durun bir dakika; ilgili ülkeye kargo gönderirken hangi şirketi tercih ettiniz? Günümüzde kargo şirketleri genellikle tüm dünyaya gönderim yapmakla beraber, fiyatlandırma ve sevkiyat süresi olarak değişiklikler çok uç noktalara ulaşabilmektedir. İlgili kargo şirketleri özensiz bir taşıma da gerçekleştiriyor olabilir. Bu nedenle yurtdışına satış yaptığınızda hangi kargo firmasını tercih edeceğinizi fiyat, performans ve geçmiş kullanıcı deneyimlerinin araştırılması sonucunda kararlaştırmalı ve bunu müşterinize bildirmelisiniz.