01 Haziran 2021

Network Nedir?

Barış Dur
| Blog
Network Nedir?

Network, şirketlerin ticari etki alanlarını genişletmek amacıyla diğer profesyoneller, çalışanlar ve potansiyel müşterilerle iş ve dostluk ilişkisi kurmak amacıyla yapılan çalışmalar neticesinde bu kişileri kendi ürün ve hizmetlerini satın alan müşterilere dönüştürmektir.

Network’ ün Avantajları Nelerdir?

Bilindiği gibi şirketler için en önemli gelişim basamağı, doğru yapılan PR çalışmalarıdır. PR (Publ Relations) tanımı gereği şirketinizin ulaşabildiği insan sayısını artırmak ve ulaşılan kişilerin ürün ve hizmetlerinizden faydalanmasını sağlamaktır ve en iyi PR çalışmalarının başında network gelir. Network’ ün faydalarına değinmek gerekirse de bunları çeşitli kriterlere göre ayırmak mümkündür.

Yeni Kişilerle Tanışma ve Referans Alma Şansı

Network kurma aşamasında her sektörden farklı pek çok insanla tanışma fırsatınız olur. Genellikle süreç birbirini tanıma, yapılan işler hakkında bilgi paylaşımı ve geleceğe dönük tohumların atılması şeklinde gelişir. Her tanıştığınız insan gelecekte ortaklık, proje paylaşımı ya da salt müşteriniz olma potansiyelini taşır.

Kendinizi ve Markanızı Tanıtma Şansınız Olur

Yazının başlarında da söylediğimiz gibi kendinizi ve markanızı tanıtmak yani PR çalışması yapma şansına da sahip olursunuz. Çeşitli sektörlerde oldukça revaçta olan WOM ( Word of mouth ) yaklaşımı sayesinde kendinizi ve markanızı tanıttığınız her birey, çevresindeki diğer bireylere bu bilgileri taşır.

Sektördeki Güncel Konuları Takip Edebilirsiniz

Faaliyette bulunduğunuz sektörde yer alan diğer kişilerle tanışmak, iletişim sağlamak ve bilgi paylaşmak size, sektördeki gelişmeleri yakından takip etme şansı tanır. 

Sorun Çözmenize Yardımcı Olur

Network’ünüz geliştikçe, diğer sektörlerle de iş birliği yapma şansına sahip olursunuz. Çok yönlü stratejiler gerektiren iş hayatında, çok çeşitli sorunlarla yüzleşmeniz ve çözüm üretmeniz gerekir. Bu noktada daha önce tanıştığınız kişiler arasında ihtiyaç duyduğunuz desteği bulabilirsiniz.

Bilgi Paylaşım Fırsatı

Bilgi ve deneyim paylaştıkça artan araçlardır. Bu bağlamda tanıştığınız her bireyin sahip olduğu bilgi ve deneyimden kendi payınıza çıkarımlar yapabilir, bilgi ve deneyiminizi diğerlerine aktarma şansına sahip olabilirsiniz. 

Network Nasıl Oluşturulur?

Networkünüzü oluştururken doğru insan portföyüne ulaşmak ve onları çevrenizde tutmak için çeşitli kriterlere dikkat etmelisiniz. 

Doğru Etkinliklere Katılın

Bir etkinliğe katılmaya karar vermeden önce o etkinliğe katılanların ve etkinliğin networking yapmaya uygunluğunun irdelenmesi gerekir. Sizinle iş yapmaya elverişli olmayan insanların katıldığı ya da iletişimin zor olduğu etkinliklere katılmak networking açısından zaman kaybı olabilir.

Giyiminize Özen göstererek, Profesyonel Görünün

İnsanlar sizinle iletişim kurarken öncelikle sizin dış görünüşünüz sayesinde iyi ya da kötü bir izlenime sahip olurlar. Bu nedenle toplum içine karıştığınızda giyiminize özen göstermenizi öneririz.

Yüz Yüze Görüşmelere Önem Verin

Teknoloji geliştikçe insan ilişkileri de dijitalleşmeye başladı. Networking çalışmaları sırasında ise kişilerle yüz yüze olmaya özen gösterin. Tabiri caizse insana dokunun. Bu sayede orta ve uzun vadeli dostluklar kurarak güçlü temeller atma şansına sahip olursunuz.

Karşılıklı Kazanç Kriterini Göz Ardı Etmeyin

İş dünyasında işler tek tarafın menfaatiyle sonuçlanan ve tekrarlanan durumlara karşı esnek değildir. Yani karşı taraf bir konuda sizden menfaat sağladıysa, bir sonraki süreçte bu durum tersi olmalıdır. Yani her iki tarafın eşit derecede menfaat sağladığı bir ilişki kurmaya çalışmalısınız.

Sorular Sorun ve Dinleyin

Günümüzde insan ilişkilerinin en büyük sorunu karşımızdakini dinlemek yerine kendi fikirlerimizi dinletmeye çalışmamızdır. Her iki tarafta aynı durumda olacağından belirli bir denge gözetmeli, fikirlerinizi paylaştıktan sonra karşı tarafı dinlemeli ve anlatılana ilgili olduğunuzu belli etmelisiniz. Bu hem diyalog kurmanızı kolaylaştırır hem de bağlarınızı güçlendirir.

Hazırlıklı Olun

Yaptığınız işin uzmanı olun ve yeni tanıştığınız insanlardan gelebilecek muhtemel sorular üzerine kafa yormaya çalışın. Bu sayede önceden çalıştığınız soru kalıplarına karşı öz güveni yüksek ve direk cevaplar verebilirsiniz. Bu duruşunuz ile karşınızdakini etkileme şansınız oldukça yüksek olacaktır.

Networking çalışmaları esnasında tanıştığınız insanlara ait verileri güvenli bir yazılım üzerinde ve kolay erişilebilir şekilde saklama şansınız var. Comwize e-ticaret erp yazılımı, bünyesinde barındırdığı CRM modülü sayesinde size detaylı bir portföy yönetim gücü sağlamaktadır.