03 Aralık 2020

E Ticaret Stok Yönetimi

Feyza Uzun
| Blog
E Ticaret Stok Yönetimi

E Ticaret Stok Yönetimi Nedir?

E-ticaret stok yönetimi, satışı yapılan ürünlerin tedarik, depolama ve satış süreçlerini doğrudan etkileyen ve e-ticaret operasyonunun en büyük lojistik faaliyetlerini içeren kısmıdır. E-ticaret stok yönetimini doğru yapan işletmeler satış süreçlerini hızlı ve sorunsuz yönetirken, tedarik konusunda da sorun yaşamazlar.
E-ticaret şirketinin ürün portföyüne göre stok yönetiminin de yapısı değişkenlik gösterebilir. Örneğin, butik ürünler satan bir e-ticaret mağazası ile günümüzün ünlü e-ticaret yapıları için stok yönetim operasyonu ciddi değişkenlikler göstermektedir. Bu yazımızda e-ticaret stok yönetimi konusunda dikkat etmeniz gereken hususları açıklamaya çalışacağız.

Organizasyon

E-ticaret stok yönetimi pek çok aşamanın bir arada yürütüldüğü bir süreçtir. Tedarik, depolama ve takip aşamalarını bir arada yürütmeniz gereken bu yapıda organizasyon hünerleriniz belirleyici olabilir. Personelinizi süreç yönetiminde çeşitli sorumluluklarla görevlendirirseniz, sistemin işleyişi çok daha kolay olacaktır. Sorumluluk yüklediğiniz personelleri bir organizasyon şeması ile kayıt altına aldığınızda, oluşabilecek sorunlarda kimin sorumlu olduğu ve nasıl çözüleceği konularını da erkenden düzene sokma şansınız olacaktır.

Planlama

Ticaretin hangi türünden bahsedersek bahsedelim, satış yapmak kadar önem verilmesi gereken bir konu var ki o da kuşkusuz tedariktir. Deponuzda hangi üründen kaç adet olduğunu takip etmek ve ürün performansına göre tedarik mekanizmasını çalıştırmak zorundasınız. Zamanında tedarik edemediğiniz bir ürün, şirketinizin güvenilirliğinin sorgulanmasına ve dolayısı ile müşteri kaybına sebep olacaktır. O nedenle her zaman ikinci bir tedarik planı ve tedarikçi çeşitliliği yaratmaya özen göstermelisiniz. Aksaklık her şirkette yaşanır, önemli olan aksaklıklardan en az zararla kurtulanlar arasında olmaktır.

Depolama

Depolama şirket maliyetlerinizi önemli ölçüde etkileyen birimlerden biridir. Doğru takip edilmeyen ve standartlara uygun olmayan işletim tarzı şirketinizi ciddi zararlara sokabilir. Ürünün çeşidine ya da şirket politikanıza göre belirleyeceğiniz depolama ve stok yönetim tarzına uygun hareket edilmesini sağlamalısınız. Günümüzde bu konuda tercih edilen iki ayrı sistem olan FIFO ve LIFO’yu tercih edebilirsiniz. Depolarınızın belirli bir düzen içerisinde olması da e-ticaret stok yönetimi yaparken işinizi kolaylaştıracaktır. Hangi ürünün hangi rafta olduğunu kesin olarak bilmek, stok takibinin yanı sıra satış sürecinde de işinizi hafifletir.

Teknoloji

E-ticaret stok yönetimi yaparken teknolojiyi sürece mümkün olduğu kadar dahil etmek sürece olumlu katkı sağlayacaktır. E-ticaret web siteniz ile entegre çalışan bir stok yönetim yazılımı, stokları anlık olarak denetleyen bir yapıyı da beraberinde sunar. Gerçek zamanlı olarak satış rakamları ile stokları gözleyen bir sistem sayesinde tedarik etmeniz gereken ürünler konusunda çeşitli uyarılar alabilir ve beklenmeyen sorunlarla karşılaşmazsınız.

Comwize İle E Ticaret Stok Yönetimi

E ticaret stok yönetimi konusunda değerli bir araç olan Comwize E-ticaret ERP Yazılımı, sunduğu stok yönetim modül ve hizmetleri ile pek çok sorumluluğu üstlenmekte ve yönetici için çeşitli özgürlükler sunmaktadır.

Tanımladığınız depolara göre ürün dağılımı, ürünlerin takip edilerek stok sayısı belirlenen limitin altına düşen ürün hakkında çeşitli uyarılar ve otonom işlemler, organizasyon şeması oluşturulması ve personelin performans takibi, üretim ve tedarikçilerin düzenlenmesi, planlanması ve çeşitli tanımların yapılması gibi e-ticaret stok yönetiminde çok işinize yarayacak modülleri Comwize tarafından sunulan hizmetlerde bulabilirsiniz.

Comwize sunduğu gelişmiş arayüz ile tüm işlemleri aynı ekrandan ulaşılabilir kılmakta, yöneticinin sistemi daha kolay anlamasına ve süreci daha kolay yönetmesine de olanak vermektedir. iOS ve Android uygulamalar ile desteklenen sistem sayesinde zaman ve mekandan bağımsız olarak e-ticaret stok yönetimi yapmanıza da olanak tanıyan Comwize, normal şartlarda üstlenmeniz gereken sorumlulukların tamamına yakınını üstlenerek size daha fazla özgürlük tanır.