24 Mayıs 2021

E-Ticarette Finans Yönetimi

Feyza Uzun
| Blog
E-Ticarette Finans Yönetimi

 

E-ticaret alanında uzun süreli ve sürdürülebilir bir şirkete sahip olmak ve şirketinizin karlılığını artırmak için e-ticarette finans yönetimi konusunda doğru adımlar atmalısınız. Bu yazımızda e-ticaret alanında geleceğini sağlam temeller üzerine inşa etmek isteyen şirketler için e-ticarette finans yönetimi konusunda bilmeleri ve dikkat etmeleri gereken konulara değinmeye çalıştık.

Şirketinizle İlgili Olan Farklı Gider Kalemlerini Belirleyin

Şirket yönetiminde gelirlerin yanı sıra giderlerin de titizlikle kontrol altında tutulması gerekir. Gider kalemlerinizi belirlemeniz ve bu kalemlerin her birinin aylık, üç aylık, altı aylık ve yıllık olarak tutarlarını kayıt altında tutmanız işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Zaman içerisinde gider kalemlerinizin farklılıklar göstermesi olağan bir durumdur. Gereğinden fazla artış gösteren giderlerinizi tespit etmek için geçmiş kayıtlarınızdan faydalanabilir ve gerektiğinde kısıtlamalar ile gereksiz harcamaların önüne geçebilirsiniz.

Aylık Gelirlerinizi Raporlayın

E-ticarette finans yönetiminin önemli bir parçası da gelirlerin kayıt altına alınması ve düzenli periyotlarda raporlanmasıdır. Bu sayede elde edebileceğiniz veriler; dönemsel karınız, müşterilerinizin satın alma tutarları ve sepet ortalamaları gibi önemli verilerdir. Sahip olduğunuz verilerle kullanıcılarınızın sepet ortalaması üzerinden tutarı yükseltmek için uygulanacak stratejileri de belirleyebilirsiniz.

Karlılığınızı Not Alın

Giderlerinizi ve gelirlerinizi kayıt altına aldıktan sonra şirketinizin aylık, üç aylık ve yıllık karlılığını hesaplamak için ihtiyacınız olan tüm veriye sahip olursunuz. Bu sayede şirketinizin hangi ölçekte büyüdüğünü de görmeniz mümkün olur.

Şirketinizin karlılığı dönemsel olarak sunduğunuz ürünlere bağlı olarak değişimler ve dalgalanmalar yaşayabilir. Hangi olay ya da dönemde bu değişim ve dalgalanmalar yaşandıysa bunları da kayıt altına almalısınız. Tuttuğunuz kayıtlar gelecek yıllarda yaşanabilecek olası olumsuzluklara karşı da önlem almanıza katkıda bulunur.

Vergilerinizi Yakından Takip Edin

Şirket yönetiminde kuşkusuz en sıkıcı işlerden biri vergiye konu gelir ve giderlerin beyan edilmesi, tahakkuk eden vergilerin ödeme dönemlerinin takibi ve vakti gelen vergi ödemesinin yapılmasıdır. Beyan ve takip sürecinin doğru yönetilmediği durumlarda vergi daireleri tarafından ciddi cezalarla karşılaşma olasılığı nedeniyle süreç oldukça hassas yürütülmelidir. Vergi ödemelerinizi düzenlemek için belgelenebilir gider kalemlerinizi de beyannamenize eklemeyi ihmal etmeyin.

Depo Ve Ürün Stok Maliyetlerini Hesaplayın

Her şirkette olduğu gibi gider kalemlerinin büyük bir çoğunluğunu oluşturan depolama ve stok maliyetlerine özen gösterin. Doğru depo ve stok yönetimi e-ticarette finans yönetiminin önemli bir parçasıdır. Şirketinize ait taşınmazlar varsa ve depo olarak kullanıma uygunsa bu fırsatı değerlendirmek maliyetleri önemli ölçüde düşürecektir.

Bununla beraber kiralama yoluna gidenler için çalışanların maaş ve sigortalarının takibinin yanı sıra ek kira maliyeti de söz konusudur. Depolarınızı doğru yönetmeniz sorunsuz bir stok yönetimini ve satın alma sürecinizi de doğru planlamanızı sağlar. Doğru planlanan satın alma süreçleri birim başı maliyetleriniz için olumlu bir sonuç doğurur.

Türkiye'nin ilk ve tek e-ticaret erp yazılımı Comwize kullanarak e-ticarette finans yönetimi sürecinde kullanabileceğiniz pek çok modül ve hizmete sahip olabilirsiniz. Kullanıcısına sunduğu tümleşik modüllerinde şirketinizin finansal durumunu, gelir ve giderlerini tek tıkla görebileceğiniz gibi şirketinize ait depoların kontrolü, stokların durumu gibi satın alma sürecini kontrol edebileceğiniz modüller de bulunmaktadır.

Yazımızda zaman zaman değindiğimiz ve hassasiyet göstermenizin önemine vurgu yapmaya çalıştığımız vergi takibi ve personel işlemlerini de Comwize ile yürütmeniz için araçlar sizleri bekliyor.

Türkiye'nin ilk ve tek e-ticaret erp yazılımı Comwize hakkında daha detaylı bilgi almak, soru ve önerilerinizi iletmek ya da Comwize ayrıcalıklarından yararlanmak için lütfen sitemiz üzerinden bizimle iletişim kurmaktan çekinmeyin.